Kerstconcert 2023 - 'A Ceremony of Carols'

Zaterdagmiddag 9 december 2023, 15:00 uur Sionskerk, Jacob Catslaan 73, Zeist

Als hoofdwerk voor dit Kerstconcert viel de keuze van het Zeister Kamerkoor op 'A Ceremony of Carols' van Benjamin Britten (1913 – 1976) en we beginnen het concert ook met dit stuk.
Britten schreef de eerste versie van de Ceremony of Carols als Christmas Carols tijdens een bootreis vanuit de Verenigde Staten terug naar Engeland in 1942. Voor het laten begeleiden van de Carols koos Britten voor de harp.

Tijdens een tussenstop van de boot in Nova Scotia kocht hij daar ‘The English Galaxy of Shorter Poems’. Van deze oud-Engelse gedichten van verschillende dichters heeft hij er vijf gebruikt voor de Carols (de delen 3, 5, 6, 8 en 10). Voor deel 1 gebruikte hij een Latijnse tekst en voor deel 2 een andere oud-Engelse tekst. Al deze losse stukken heeft Britten tot één geheel gemaakt met zijn muziek.

In 1943 werd het werk uitgegeven en ook uitgevoerd door een driestemmig jongenskoor met harp, gedirigeerd door Britten zelf. Het was meteen zeer populair. In 1955 heeft de uitgever een versie voor vierstemming koor laten maken, die u vandaag hoort.

Na dit grotere werk volgt een verscheidenheid van kerstliederen uit verschillende landen: Duits, Engels/ Amerikaans, Oekraïens, Zweeds en Italiaans (Napolitaans).

Programma

Benjamin Britten  A Ceremony of carols
Joseph Rheinberger    Puer natus
Benjamin Britten  Hymn to the virgin

 

              Korte Pauze

Napolitaans kerstlied     Canzone dei zampognari
Gustaf Nordqvist  Jul, Jul, strålande jul (Zweeds kerstlied)
Arvo Pärt  Kuus Kuus kalike (Estlands wiegelied)
Pererik Moraeus  Koppången (Holy Night)
Mykola Leontovich  Carol of the bells
arr. John Rutter  Stille nacht
J.H. Hopkins  We three kings
John Rutter Tomorrow shall be my dancing day
David Willcocks Away in a manger
  The first Noel